Brandpunt? Focus!

(www.vandale.nl)
Je hebt gezocht op het woord: focus

fo·cus (de/het; m en o; meervoud: focussen)
1 brandpunt
2 het zich concentreren op één bepaald punt: de focus leggen op … zich geheel richten op …

En nu?

Voor wat betreft uitleg 1 heb ik ooit nog wel bij eens bij natuurkunde wat ook gehad wanneer het over lenzen ging. Mooie lijnen tekenen in je schrift en lange berekeningen, en daar gaan we het vandaag niet over hebben.

Ik wil graag concentreren op een bepaald punt. Focus dus!

Continue reading →

Waarom is een nieuw jaar zo bijzonder? Is een nieuwe maand niet net zo bijzonder? Of wat dacht je van een nieuwe dag? Elke dag kan je van koers wijzigen!

Toch mooi hoe wij als mensen massaal de wisseling van 2019 naar 2020 vieren. Of de wisseling voor welk jaar dan ook. Waarom eigenlijk? Wat is er zo bijzonder aan een jaarwisseling?

Is een maandwissel niet net zo bijzonder? Ok, 12x minder bijzonder dan een jaarwissel, maar dan nog. Ook bij elke maandwissel kan je precies hetzelfde doen als alle rituelen die je hebt op 31 december. Het lijkt me wel wat. Elke 1e dag van de nieuwe maand beginnen met een goed glas champange. En dit betekent ook dat je opnieuw goede voornemens kan maken, beloven aan jezelf beter je best te zullen doen en al dat soort dingen.

En dit kunnen we ook per dag! En nee, nu suggereer ik niet elke dag tot 0:00 opblijven en een fles open te trekken, maar wel intenties te zetten om het beste uit de komende dag te gaan halen. Wat is het dat je morgen anders gaat doen? Evalueer de dag en kies iets. 1 ding. Iets wat je anders zou willen. En doe dat.

Voor wat betreft mijn jaarwisseling ben ik 2020 begonnen met een bullet journal. Meer grip krijgen op mijn gewoontes (habits) en op mijn todo’s. Een duidelijke plek om gedachten weg te schrijven (braindump) en vooraf taken plannen.

En gisteren had ik gepland om vandaag te starten met een blogpost. En zie hier.. wat heb je nu net gelezen? Check! Mijn belangrijkste doel van de dag heb ik gehaald. En nog plenty of time over om nog meer mooie activiteiten uit te voeren.

Een fijn 2020 gewenst… en een hele fijne dag.

En sta een stil bij de vragen:
Welke wijziging maak jij dit jaar?
Welke wijziging maak jij vandaag?

En dan natuurlijk de belangrijke vervolgvraag: Waarom vind jij dit dan belangrijk?

Ook het beantwoorden van deze vraag brengt je weer dichter bij je missie. Waarschijnlijk doen zij namelijk iets wat jij ook belangrijk in het leven vindt.

Externe gebeurtenissen kunnen ons raken. Met onze 5 externe zintuigen nemen we waar. Door hetgeen wie zien, horen, ruiken, voelen, proeven nemen we de wereld waar. Dit waarnemen gebeurt. Continu. Dit wordt door de hersenen verwerkt en resulteert in een gevoel.
Sommige gebeurtenissen overkomen je en heb je geen invloed op. Andere gebeurtenissen kan je zelf kiezen. Hoe mooi is het dan als je zelf kiest om jezelf in een winning mood te brengen. En een van de gemakkelijkste manier is door het gebruik van muziek.

Met welk nummer doe jij dit?

Continue reading →

Groente en fruit. Als het goed is ben je er als kind al mee opgevoed. Groente was vies, fruit was lekker. Hoe zit dat nu? Neem je voldoende?!

Ik lust ze inmiddels eigenlijk allemaal. Elke groente, groen of niet. Natuurlijk heb ik zo mijn voorkeuren, maar zeker als het op de juiste manier is bereid lust ik het. En hetzelfde geldt voor fruit.

Lees verder

TEVREDENHEID – Ben je tevreden? En hoe komt die tevredenheid? Waarschijnlijk is dat een teken dat je met de juiste dingen bezig bent. Welke zijn dat?

Tevredenheid komt vaak van het feit dat je met de goede dingen bezig bent (je missie) en de voortgang die je hierop weet te bereiken. Het gevoel van vooruitgang. Het gevoel van groei. Elke blog / vraag van de week die ik post, hoe lastig soms, is een stuk voldoening voor mij! Maar er zijn meer momenten dat ik ontzettend veel tevredenheid voel…

Continue reading →

BIJPRATEN – Mensen zijn sociale dieren. We leven in groepen, zijn graag bij elkaar en we communiceren de gehele dag met elkaar. Alleen dit communiceren hoeft niet perse te zijn met de mensen om wie jij veel geeft. Het is daarom af en toe erg fijn om weer eens bij te praten met de mensen die je wel graag om je heen hebt. Is dit in balans voor jou?

Een subtiele manier om weer contact te krijgen? Tag hem of haar maar in dit bericht!

Continue reading →

Deze week geen stukje tekst erbij…, mijn inspiratie is even op. Afgelopen dagen heel druk geweest met het maken en bijwerken van een training, dus wel even uitgeschreven. Of toch wel…?

En als ik eenmaal begin dan schrijf ik hier zo weer een stukje. Ook al gaat het misschien niet direct ergens over. Ik merk dat ik toch fijn aan het schrijven ben. Een van mijn grote blokkades van de afgelopen tijd. Door hieraan gewerkt te hebben merk ik dat het me wel weer gemakkelijker af gaat. En dat is groei!

Groei geeft mij inspiratie. Continu merken dat ik meer kan dan op eerdere momenten. Onlangs zat ik in een training en daarbij keek ik terug op een periode van 4 jaar toen ik in diezelfde training zat. Ik schrok dat het pas 4 jaar was. Het leek al veel langer vanwege de groei die ik in de tussentijd had gemaakt. Ik ben in die tijd voor mezelf begonnen, daarnaast ook Permista opgebouwd. Groei, groei, groei.

Ow, en nu ik dit schrijf denk ik, maar er is meer! Ik kan namelijk ook erg geïnspireerd raken door natuur of moderne architectuur. Of, nog mooier, gecombineerd! Zo maar even een voorbeeld:

Wauw, en dan te bedenken dat mensen dit kunnen bedenken, ontwerpen én bouwen! Over inspiratie gesproken.

En dat….. geeft me aan het eind een gelukkig gevoel! Dat ik lekker bezig ben en dat ik op de goede weg zit.

Het betrof trouwens deze training (aanrader): https://remcoclaassen.nl/trainingen/de-essentie-van-leiderschap/ (of volg een dergelijke training over groei bij mij!)

Er zit maar zoveel tijd in een dag. Tijd die je niet kan opsparen. Een deel gaat op aan werk, een deel gaat op aan slapen. Dan is zijn er nog activiteiten zoals boodschappen, koken, persoonlijke hygiene en wachten. Ondanks dat we het zo druk hebben, en aan al deze taken tijd willen spenderen blijft er toch nog tijd over. En die zouden we dan belangeloos spenderen? Ja!

be·lan·ge·loos (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1zonder op eigen voordeel te letten

vandale.nl

Zonder eigen voordeel? Dit is natuurlijk nooit het geval. Wat mij betreft bestaat belangeloos niet. Uiteindelijk doe je alles voor jezelf. Bewust, of onbewust.
Al is het maar dat je er een goed gevoel van krijgt. Als dit niet het geval zou zijn dan hebben goede doelen, en hun verkopers, een ontzettend zware tijd.

Dus ja, veel mensen kiezen om deze tijd te spenderen aan vrijwilligerswerk of ondersteuning van een goed doel. Werk, maar dan zonder er betaald voor te krijgen. Dit maakt ze nuttig, geeft ze een goed gevoel en brengt je onder de mensen. Ook kan je er van leren te organiseren, vergaderen, plannen maken, doelen stellen. Tevens kan het je ook een soort van aanzien geven.

Zelf vervul ik belangeloos een bestuursfunctie en twee commissiefuncties. Met gelijkgestemden, met hetzelfde doel, een koers uitzetten en zorgen dat de benodigde acties worden gezet. Zorgen dat er stappen gezet worden naar het doel wat we allemaal najagen. Dit kost me een paar uur per maand.
De afgelopen jaren heb ik hiermee leuke contacten op gedaan, gave events georganiseerd, goede belangen behartigd en mooie wijnen uitgezocht.
Je ziet. Dit soort functies kunnen heel divers zijn.

Er zijn zelfs aparte ‘vacaturebanken’ voor dit soort werk: https://www.vrijwilligerswerk.nl/